Vrakgodset er blitt kaptein

Maria Dybwad Brochmann (t.h.) og Arna-Bjørnar tapte 0–1 mot regjerende seriemester Lillestrøm Kvinner på La Manga onsdag. Her er Arna-Bjørnars kaptein i duell med Emilie Haavi.

Maria Dybwad Brochmann (t.h.) og Arna-Bjørnar tapte 0–1 mot regjerende seriemester Lillestrøm Kvinner på La Manga onsdag. Her er Arna-Bjørnars kaptein i duell med Emilie Haavi. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

For et drøyt år siden var ikke Maria Dybwad Brochmann (21) god nok for Arna-Bjørnar. Nå er hun kaptein for laget og tatt ut på den norske landslaget.

DEL

I tredje treningskamp på rad hadde den tidligere Åsane-spilleren kapteinsbindet da Arna-Bjørnar tapte 0–1 mot LSK Kvinner i La Manga onsdag. Senere på kvelden ble hun tatt ut til en treningssamling for det norske landslaget i forbindelse med forberedelsene til VM i Canada til sommeren. Samlingen er i Oslo.

Det står i sterk kontrast til beskjeden hun fikk i desember 2013. Brochmann spilte for Åsane, men hadde hospitert i Arna-Bjørnar hyppig siden hun var 14 år. Etter sesongslutt i 2013 trente den målfarlige midtbanespilleren med toppserielaget frem til juleferien.

Funderte på fremtiden

– Jeg hadde virkelig et håp om at jeg skulle få kontrakt med Arna-Bjørnar etter den perioden, forteller hun.

Hun skulle bli skuffet. For heller ikke denne gangen fant daværende trener, Morten Kalvenes henne god nok.

– Den beskjeden var tung, og en liten stund lurte jeg på om det var slutten for fotballkarrieren. Jeg bestemte meg likevel for å fortsette for Åsane i 1. divisjon, forteller 21-åringen.

Selv om hun ble vraket fikk spilleren tilbud om å være med videre på trening januar. Et tilbud hun takket ja til.

– Det hadde skjedd noe med henne på den tiden, og taktene hun viste var helt annerledes. Da ombestemte jeg meg forteller Morten Kalvenes.

– En ledertype

– Jeg hadde nok senket skuldrene mine, og hadde ikke det presset som jeg følte på prøvespillet i desember. Jeg brukte ikke lang tid på å si ja, ler Brochmann.

Midtbanespilleren fikk mye spilletid forrige sesong, og i Caroline Waldes jobbfravær har hun altså blitt kaptein. Forvandlingen på drøyt 13 måneder er total.

– Det er den, men jeg er trygg på min rolle. På meg selv. Så det har vært en eneste lang opptur siden jeg signerte, mener hun.

Arna-Bjørnar-trener Bjørn Hagen forteller at han ennå ikke har tatt en avgjørelse på hvem som skal være Arna-kvinnenes kaptein denne sesongen.

– Dybwad Brochmann er en naturlig lederfigur i gruppen vår, og en god kandidat, sa han etter onsdagens tap.

– Marias historie bør inspirere andre

Gjennom hele perioden der Brochmann hospiterte i Arna-Bjørnar var Morten Kalvenes trener for laget.

Han mener at historien hennes bør være til inspirasjon for mange andre kvinnelige fotballspillere, som ikke opplever suksess fra start.

– Det viser at det er mulig og lykkes selv om man ikke tar den vanlige karriereveien. Maria gikk under radaren til mange opp gjennom ungdommen, sier Kalvenes.

For mens spillere som Maren Mjelde og Kristine Minde fikk kontrakt med klubben i ung alder måtte Brochmann vente.

– Det er nok rett at jeg har gått en annen vei enn veldig mange andre spillere i Toppserien. Utenfor kretslag og toppidrettslinjer på videregående skole. Det er mulig å klare det på den måten også, sier spilleren som også spilte på aldersbestemt landslag i fjor.

Og Kalvenes, som nesten vraket henne før 2014-sesongen, er glad for fremgangen.

– På sesongavslutningen kåret jeg henne til «Årets komet» i Arna-Bjørnar. Maria har nok verdensrekord i hospitering hos en klubb, men hun nådde målet sitt og er viktig spiller for Arna-Bjørnar, sier hennes tidligere trener.